Anda disarankan untuk menyusukan bayi dengan susu ibu sepenuhnya sehingga bayi berumur enam bulan. Penyusuan ibu digalakkan untuk diteruskan sehingga bayi berumur 2 tahun kerana susu ibu memberi banyak kebaikan kepada bayi dan ibu sendiri. Faedah susu ibu kepada bayi termasuk melindungi bayi daripada jangkitan penyakit, membantu perkembangan daya intelek yang lebih baik dan mengurangkan risiko untuk mendapat penyakit kronik apabila dewasa. Manakala faedah penyusuan susu ibu kepada ibu adalah termasuk membantu mengecutkan rahim dan mengurangkan risiko barah payudara dan ovari. Susu ibu juga mengeratkan kasih sayang ibu dan anak. Penyusuan ibu boleh diteruskan walaupun ibu telah kembali bekerja. Tapi apa yang perlu dilakukan? Yang pertama, ibu perlu membuat perancangan dan persediaan yang awal. Ibu perlu mempelajari cara pemerahan susu ibu, kaedah penyimpanan susu ibu dan kaedah mencairkan susu perahan yang telah dibekukan. Yang kedua, ibu perlu mulakan latihan pemerahan susu dan memberi bayi susu ibu yang diperah sekurang-kurangnya dua minggu sebelum mula bekerja. Ibu boleh merujuk kepada Jadual Latihan Pemberian Susu Ibu Perahan kepada bayi seperti yang dipaparkan, sebelum kembali bekerja. Bagaimana memerah susu ibu? Kaedah pemerahan susu dengan menggunakan tangan adalah cara yang paling mudah dan bersih. Ia tidak menggunakan sebarang peralatan dan boleh dilakukan di mana-mana sahaja. Caranya, sebelum melakukan pemerahan susu dengan tangan, pastikan tangan ibu dibersihkan dengan menggunakan sabun dan air bersih. Kemudian lakukan perkara-perkara berikut:
Bagaimana menyimpan susu ibu? Setelah susu dikumpulkan ke dalam bekas, labelkan bekas susu dengan nama bayi dan tarikh, sebelum menyimpan ke dalam peti sejuk. Susu yang telah diperah boleh disimpan pada suhu bilik (25-37 oC) selama 4 jam, ruangan dingin (2-4oC) sehingga 8 hari, ruangan sejuk beku (peti sejuk 1 pintu) selama 2 minggu dan ruangan sejuk beku (peti sejuk 2 pintu) selama 3 bulan. Adalah digalakkan untuk ibu mengumpul susu yang telah diperah di dalam peti sejuk untuk bekalan beberapa hari, supaya bekalan susu adalah mencukupi untuk bayi bila ibu mula bekerja. Apa yang perlu diamalkan setelah kembali bekerja? Setiap hari sebelum ke tempat kerja, susukan bayi dahulu. Di tempat kerja, pemerahan susu ibu boleh dilakukan dengan menggunakan tangan ataupun pam susu. Pastikan tangan ibu bersih dan pam susu tersebut disterilkan sebelum dan selepas ianya digunakan. Susu yang diperah boleh disimpan di dalam peti sejuk ataupun menggunakan beg penyejuk yang mengandungi bahan penyejuk. Pastikan ianya dilabel supaya anda tahu bila susu itu akan luput. Sebelum ibu meninggalkan pejabat, pindahkan bekas menyimpan susu perahan ke dalam beg penyejuk yang mengandungi pek ais. Apabila anda tiba di rumah, pindahkan bekas susu tersebut ke dalam peti sejuk rumah anda. Apabila susu perahan diperlukan, keluarkan bekas susu dari peti sejuk supaya ianya boleh dicair atau dipanas. Panaskan susu dengan merendam bekas yang mengandungi susu dalam air suam sehingga mencapai suhu yang bersesuaian. Suhu susu boleh diuji dengan menitiskannya sedikit di bahagian pergelangan tangan. Bagi susu yang telah dibekukan, ia perlu dibiarkan cair dengan meletakkannya di ruangan dingin peti sejuk semalaman atau dengan meletakkan bekas susu perahan tersebut di bawah laluan air paip. Jangan gunakan air yang panas kerana suhu yang tinggi akan memusnahkan enzim dan protein susu. Susu perahan yang telah dicairkan mesti digunakan dalam tempoh 24 jam dan tidak boleh dibekukan semula. Pastikan ibu tidak memasak atau menggunakan ketuhar gelombang mikro untuk memanas atau mencairkan susu. Ketahui cara memberi susu perahan kepada bayi anda. Ikuti panduan berikut:
Tips untuk ibu :
PERAH SUSU DI TEMPAT KERJA, WALAUPUN SIBUK – IA |
|
---|