Susie Lu Ling mempunyai pengalaman kerja selama 16 tahun dan merupakan Ketua Seksyen Makanan di Makmal Kesihatan Awam, Johor Bahru.
Beliau telah menamatkan pengajian dari Universiti Teknologi Malaysia dengan memperolehi Sarjana Sains (Kimia,) dan dari Universiti Kebangsaan Malaysia dengan memperolehi Ijazah Sarjanamuda Sains Dengan Kepujian Dalam Sains Makanan dan Pemakanan. Beliau juga berpeluang mengikuti latihan Residu Racun Perosak (Sacramento, USA)di bawah Cochran Fellowship Program dan Penganalisaan Pembungkus Makanan (Tokyo, Jepun) di bawah JICA Program.
Bidang kerja beliau melibatkan penganalisaan sampel makanan terutama dalam aspek keselamatan makanan dari segi mikrobiologi dan kimia. Beliau mempunyai kepakaran dalam bidang analisis pembungkus makanan khususnya pembangunan kaedah baru yang berkaitan dengan isu-isu keselamatan pembungkus makanan.
Antara kertas kerja atau tesis yang telah dilakukan oleh beliau adalah:
- “Gas Chromatographic determination of styrene and other volatile organic compounds in polystyrene food packaging”, tesis, UTM, 2007.
- “Determination of residual volatile organic compounds migrated from polystyrene food packaging into food simulant by HS-SPME-GC”, Malaysian Journal of Analytical Sciences Vol. 12(3) 2008:542-551.
- “Comparision of Signal-to-Noise, Blank Determination, and Linear Regression Methods for the Estimation of Detection and Quantification Limits for Volatile Organic Compounds by Gas Chromatography. JAOAC Vol. 93(4) 2009:1833-1838.