A A +A
Jata

SELAMAT DATANG KE PORTAL RASMI
MYHEALTH KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA

  1. Laman Utama
  2. /
  3. Pemakanan
  4. /
  5. Pemakanan Umum
  6. /
  7. Vitamin, Mineral & Supplemen

Vitamin, Mineral & Supplemen

Vitamin A

Ia juga dikenali sebagai Retinol. Ia penting untuk :

  • Kepentingan
    • Tumbesaran kanak-kanak yang sempurna,
    • Penglihatan yang baik (mencegah dan kadang-kala memulihkan rabun malam) untuk kanak-kanak dan orang dewasa.
    • Kulit yang sihat
    • Lapisan selaput mukosa didalam tubuh.
  • Kekurangan
    • Kekurangan Vitamin A boleh menyebabkan :
      • Penurunan daya tahan kepada jangkitan;
      • Kulit kasar, kering dan berjerawat;
      • Masalah penghadaman;
      • Batu karang (ginjal);
      • Rabun malam
      • Penyakit mata, termasuk xerophthalamia, dimana ia boleh menyebabkan buta.
  • Sumber
    • Sumber Vitamin A yang baik adalah :
      • Hati, telur
      • Marjerin
      • Susu penuh krim dan susu rendah lemak
      • Beta Carotene dari makanan (terdapat dengan banyaknya di dalam labu, lobak, aprikot, mangga, betik dan buah dan sayur yang berwarna kuning/oren dan merah serta dalam sayuran daun hijau seperti bayam, sawi, lobak putih dan ubi bit) yang akan ditukar kepada Vitamin A oleh tubuh kita.
  • Keracunan
    • Vitamin A larut lemak, dan ianya disimpan dalam badan sekiranya supplemen berlebihan diambil secara berlebihan
    • Dalam kes yang teruk, kemungkinan berlaku rabun penglihatan, tekanan tinggi dalam otak, dan keguguran rambut.

Vitamin C

  • Kepentingan
    • Vitamin C, juga dikenali sebagai asid askorbik.
    • Ia penting untuk pembentukan dan pengekalan kolagen, iaitu sejenis protein yang mengukuhkan kedudukan sel badan.
    • Ia sangat mustahak untuk tulang dan gigi, untuk pembuluh darah, dan penyembuhan luka.
    • Vitamin C juga membantu dalam proses metabolisma beberapa jenis asid amino dan hormon.
    • Ia juga memiliki kesan antioksida, dengan membantu badan mengeluarkan kumuhan karcinogenik hasil dari proses metabolisma yang digelar sebagai radikal bebas.
  • Kekurangan
    • Kekurangan Vitamin C boleh menyebabkan:
      • Skurvi
      • Kurang daya tahanan
      • Pendarahan gusi.
  • Sumber
    • Sumber Vitamin C yang baik adalah :
      • Jambu batu
      • Betik
      • Belimbing
      • Mangga
      • Buah Sitrus (Limau)
      • Sayuran berdaun hijau
  • Keracunan
    • Cirit birit
    • Ganguan gastro usus
    • Pembentukan batu karang (ginjal)
    • Penambahan asid urik

Vitamin B12

  • Kepentingan
    • Vitamin B12 atau Cobalamin, dalam kombinasi dengan Folacin (Vitamin B12 juga dikenali sebagai Asid Folik)
    • Ia digunakan dalam pembentukan sel darah merah
    • Ia juga membantu dan mengekalkan pelindung selaput saraf.
  • Kekurangan
    • Simptom kekurangan Vitamin B12 adalah :
      • Pernicious Anemia
      • Lumpuh otot dan urat saraf.
  • Sumber
    • Daging
    • Ikan
    • Ayam/itik
    • Produk tenusu
    • Telur
    • Hati

Zat Besi

  • Kepentingan
    • Zat besi adalah mineral yang diperlukan untuk kebaikan kesihatan dan kehidupan. Kebanyakan daripada zat besi dalam tubuh manusia terdapat di sel darah merah-hemoglobin dan kepentingannya adalah :
      • Pembentukan hemoglobin dalam sel darah merah
      • Pembentukan myoglobin dalam otot
      • Pembawa oksigen
      • Terlibat dalam penggunaan tenaga.
  • Kekurangan
    • Secara amnya kekurangan zat besi boleh menyebabkan :
      • Anemia
      • Simptom ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’ dikalangan kanak-kanak
      • Keletihan
  • Sumber
    • Hati
    • Beef
    • Ayam/itik
    • Ikan
    • Cengkerang
    • Telur
    • Kekacang
    • Kacang kering
    • Buah prun kering
    • Jus buah prun
    • Bijiran- yang ditambah dengan zat besi
    • Gandum penuh
    • Roti yang diperkaya dengan galian dan bayam
  • Keracunan
    • Boleh merosakkan hati dan pancreas,
    • Kemungkinan peningkatan risiko untuk barah dan penyakit jantung.

Asid Folik

  • Kepentingan
    • Juga di kenali sebagai Folate.
    • Diperlukan untuk menghasilkan sel baru terutama sel darah merah.
  • Kekurangan
    • Kelesuan
    • Keletihan
    • Kurang daya tumpuan
    • Cepat marah
    • Pening
    • Jantung berdebar
    • Sesak nafas
    • “Neural tube Defect” (kekurangan semasa mengandung)
  • Sumber
    • Kekacang
    • Sayur daun berwarna hijau

Kalsium

  • Kepentingan
    • Terlibat dalam proses pembentukan tulang dan gigi janin
    • Kontraksi dan relaksasi otot,
    • Fungsi-fungsi saraf,
    • Fungsi normal sel,
    • Cofactor enzim,
    • Pembekuan darah dan tekanan darah
  • Kekurangan
    • Osteoporosis,
    • Pertumbuhan kanak-kanak yang terbantut.
    • Osteomalasia
    • Rikets
  • Sumber
    • Susu dan produk tenusu,
    • Ikan (Bertulang),
    • Tofu,
    • Kekacang,
    • Brokoli
    • Bayam
    • Cekur manis
    • Makanan yang diperkaya dengan kalsium
  • Keracunan
    • Batu karang (ginjal).

Zink

  • Kepentingan
    • Pengangkutan untuk Vitamin A.
    • Deria rasa.
    • Penyembuhan luka.
    • Produksi sperma.
    • Perkembangan bayi.
    • Memainkan peranan dalam kebanyakan enzim, hormon (insulin), bahan generik dan protein.
  • Kekurangan
    • Kurang selera makan.
    • Tumbesaran kanak-kanak terbantut.
    • Kelembapan perbentukan organ seks.
    • Penurunan fungsi imuniti.
    • Penyembuhan luka yang lambat.
  • Sumber
    • Hati
    • Daging
    • Ayam/itik
    • Makanan laut
    • Kekacang
    • Bijiran
    • Kekacang
    • Bijiran penuh
  • Keracunan
    • Demam
    • Muntah
    • Cirit birit
    • Gastrik
    • Pening

Iodin

  • Kepentingan
    • Membantu dalam pengawalan metabolisma dan pembentukan janin.
  • Kekurangan
    • Pembesaran kelenjar tairoid (goiter)
  • Sumber
    • Makanan laut
    • Garam beriodin
  • Keracunan
    • Sensasi panas dalam mulut, tekak dan perut
    • Sakit perut
    • Demam
    • Loya
    • Muntah
    • Cirit Birit
    • Hypotyroidism
    • Goiter

 

Semakan akhir : 20 April 2012
Penulis : Jamilah bt. Ahmad
Surainee bt. Wahab
Munawara bt. Pardi
Azlinda bt. Hamid
Penyemak : Wirdah binti Mohamed

 

Artikel Berkaitan

ALAMAT

Bahagian Pendidikan Kesihatan,
Kementerian Kesihatan Malaysia,
Aras 1-3, Blok E10, Kompleks E,
Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62590 Putrajaya, Malaysia.

TALIAN AM :   +603 8000 8000

FAKS :   +603 8888 6200

EMEL :   myhealth@moh.gov.my

BILANGAN PENGUNJUNG : 229,804,198

TARIKH AKHIR KEMASINI :
2024-11-21 15:33:21
IKUTI KAMI

PAPARAN TERBAIK   Paparan terbaik menggunakan pelayar Google Chrome Version 57.0, Mozilla Firefox Version 52.0 dengan resolusi 1366 x 768px

Hakcipta Terpelihara ©2005-2022 Bahagian Pendidikan Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia