Pengenalan
- Piramid Makanan Malaysia merupakan satu panduan pemakanan sihat dalam bentuk grafik yang mudah difahami oleh pelbagai lapisan masyarakat. Ia bertujuan untuk memberi maklumat mengenai keperluan kalori harian yang disarankan bagi kumpulan umur berusia 7 tahun dan ke atas, termasuk orang dewasa dan warga emas. Keperluan kalori berkenaan diterjemahkan dalam bentuk saranan bilangan sajian bagi setiap kumpulan makanan, dan dinyatakan pada sisi Piramid Makanan Malaysia 2020 seperti berikut:
- Piramid Makanan Malaysia 2020 mengandungi kombinasi pelbagai jenis makanan untuk memastikan semua khasiat pemakanan diperolehi untuk keperluan tubuh. Oleh itu, tiada satu pun makanan tunggal yang dapat membekalkan kesemua nutrient yang diperlukan.
- Piramid Makanan Malaysia mempunyai gabungan lima (5) kumpulan makanan yang diletakkan pada empat (4) aras. Kumpulan makanan tersebut adalah seperti berikut:
- Kumpulan sayur-sayuran
- Kumpulan buah-buahan
- Kumpulan nasi, bijirin lain, produk makanan berasakan bijirin penuh dan ubi-ubian
- Kumpulan ikan/ ayam/daging/ telur dan legum
- Kumpulan susu dan produk tenusu.
- Walau bagaimanapun, makanan yang berada di puncak piramid, bukanlah kumpulan makanan utama. Ia hanya penambah perisa seperti garam, gula dan minyak yang diperlukan dalam kuantiti yang sedikit sahaja sama ada dalam masakan di rumah, masakan bermasak yang dibeli secara dalam talian, ataupun ketika makan di luar. Selain itu juga, ia turut menyatakan bahawa perlu menghadkan atau mengelakkan pengambilan makanan terproses ultra (ultra processed foods).
- Bentuk piramid yang lebih besar di bahagian bawah dan semakin mengecil ke atas menggambarkan kepada individu perlu mengambil makanan yang lebih banyak pada bahagian bawah (dasar) piramid dan pengambilan makanan berkenaan semakin berkurangan apabila semakin menghampiri puncak piramid.
Kumpulan Makanan dan Aras
Kumpulan 1 : Sayur-sayuran dan Kumpulan 2 : Buah-buahan |
|
Kumpulan 3 : Nasi, bijirin lain, produk makanan berasakan bijirin penuh dan ubi-ubian |
|
Kumpulan 4 : Ikan, ayam, daging, telur dan legum |
|
Kumpulan 5 : Susu dan produk tenusu |
|
Lemak, minyak, garam, gula (*termasuk makanan terproses ultra/ ultra-processed foods) |
|
Jumlah sajian yang disarankan berdasarkan keperluan kalori
Jadual 1: Bilangan sajian makanan mengikut keperluan kalori harian
Kumpulan Makanan | 1500 kkal/hari | 1800 kkal/hari | 2000 kkal/hari |
---|---|---|---|
Sayur – sayuran | ≥ 3 | ≥ 3 | ≥ 3 |
Buah-buahan | 2 | 2 | 2 |
Nasi, bijirian lain, produk makanan berasakan bijirin penuh dan ubi-ubian | 3 | 4 | 5 |
Ikan | 1 | 1 | 1 |
Ayam/daging/telur | 1 | 1 | 2 |
Legum | 1 | 1 | 1 |
Susu dan produk tenusu | 2 | 2 | 2 |
Rujukan
Kementerian Kesihatan Malaysia (2020). Panduan Diet Malaysia 2020 (Malaysian Dietary Guidelines 2020), Bahagian Pemakanan Kementerian Kesihatan Malaysia, Putrajaya.
Semakan akhir | : | Februari 2024 |
Penyemak | : | Rozalina binti Ismail |