Apakah snek berkhasiat?
- Pengambilan snek antara waktu makan utama boleh menyebabkan berat badan meningkat dan mengganggu pola pemakanan hariannya.
- Bagaimanapun, jika anda mengambil snek yang baik dalam masa yang bersesuaian, ini boleh memberikan tenaga yang lebih .
- Snek perlulah diambil sekurang-kurangnya dua jam sebelum waktu makan utama.
Tujuan pengambilan Snek?
- Pengambilan snek boleh menambahkan vitamin, mineral dan nutrien-nutrien yang lain dalam makanan.
- Ini juga dapat memenuhi kedua-dua keperluan iaitu nutrisi dan sosial.
- Pengambilan snek adalah sesuatu yang menyeronokkan tetapi perlu dipelbagaikan jenis makanannya.
Bagaimana memilih snek yang berkhasiat?
Panduan memilih snek :
- Pilih makanan yang rendah lemak, gula dan garam.
- Cuba pilih snek daripada kumpulan karbohidrat kompleks serta tinggi serat, vitamin dan mineral.
- Rancang pemakanan harian anda mengikut panduan piramid makanan. Ini akan membantu mengimbangkan antara snek dan menu utama anda.
- Rancang snek anda untuk mengelakkan anda memakan apa sahaja yang anda lihat.
- Ambil snek hanya apabila anda lapar dan bukannya apabila anda rasa bosan atau gelisah.
- Hadkan pengambilan snek kurang dari 250 kilokalori setiap kali ianya diambil.
Snek berkhasiat yang disyorkan
Rujuk kepada jadual di bawah :
Makanan
|
Saiz Hidangan
|
Tenaga (kcal)
|
||
---|---|---|---|---|
Porsi
|
Berat (g)
|
|||
Buah-buahan segar dan sayur-sayuran mentah
|
||||
Epal, hijau | 1 Biji |
114
|
40
|
|
Epal, merah | 1 Biji |
128
|
63
|
|
Pisang berangan | 1 biji (sederhana) |
93
|
62
|
|
Pisang mas | 1 biji (sederhana) |
50
|
38
|
|
Pisang rastali | 1 biji (kecil) |
43
|
31
|
|
Kurma, kering | 1 biji |
12
|
31
|
|
Duku | 1 biji |
30
|
7
|
|
Durian | 1 ulas dengan biji |
38
|
13
|
|
Anggur | 1 biji |
11
|
7
|
|
Jambu | 1 potong, kecil tanpa kulit |
59
|
27
|
|
Cempedak | 1 ulas dengan biji |
28
|
18
|
|
Langsat | 1 biji |
14
|
3
|
|
Laici | 1 biji |
29
|
11
|
|
Mangga | 1 biji |
232
|
103
|
|
Kwini | 1 biji |
237
|
134
|
|
Mata kucing | 10 biji (sederhana) |
88
|
36
|
|
Oren (limau manis) | 1 biji (sederhana) |
134
|
38
|
|
Oren, mandarin | 1 biji (sederhana) |
116
|
37
|
|
Betik | 1 potong tanpa biji |
159
|
56
|
|
Betik , exotika | 1/2 biji (sederhana) |
350
|
126
|
|
Pear, hijau | 1 biji (sederhana) |
207
|
133
|
|
Pisang kaki (Persimmon) | 1 biji (kecil) |
138
|
88
|
|
Nanas | 1 potong tanpa kulit |
130
|
59
|
|
Prun | 1 biji |
6
|
13
|
|
Kismis | ¼ cawan |
39
|
117
|
|
Rambutan | 1 cawan |
35
|
10
|
|
Salak | 1 biji kecil |
89
|
45
|
|
Ciku (Sapodilla) | 1 biji |
65
|
44
|
|
Jambu air | 1 biji |
52
|
8
|
|
Tembikai | 1 potong kecil tanpa kulit |
238
|
37
|
|
Lobak | 1 cawan (dadu, 0.5 sm kiub) |
108
|
34
|
|
Timun |
136
|
15
|
||
Peas, hijau, dalam tin | ½ cawan |
92
|
53
|
|
Tomato | 1 biji (kecil) |
23
|
5
|
|
Sengkuang Cina | 1 potong |
26
|
22
|
|
Sengkuang | 1 potong |
38
|
8
|
Bijiran dan produk bijiran
|
||||
---|---|---|---|---|
Biskut (Krim Kraker) | 1 keping |
9
|
40
|
|
Roti Kelapa | 1 round bun |
45
|
231
|
|
Roti Putih | 1 keping |
19
|
48
|
|
Roti Mil Penuh | 1 keping |
25
|
60
|
|
Sandwic Sardin | 1 keping |
28
|
71
|
|
Susu dan Produk Susu
|
||||
Susu Lembu segar | 1 cawan (250ml) |
256
|
166
|
|
Susu UHT Perasa Cokelat | 1 paket kecil (1 cawan) |
256
|
174
|
|
Susu UHT rendah lemak | 1 paket kecil (1 cawan) |
257
|
131
|
|
Dadih rendah lemak | 1 cawan (145ml) |
150
|
230
|
|
Kekacang, bijian, dan produk berkaitan
|
||||
Badam | 10 biji |
15
|
81
|
|
Gajus | 10 biji |
24
|
97
|
|
Buah Berangan | 1 biji |
9
|
17
|
|
Kacang tanah | ¼ cawan tanpa kulit |
39
|
209
|
|
Kuaci (kering) | ½ cawan |
50
|
112
|
|
Kuih Tradisi Malaysia
|
||||
Kuih pau ayam | 1 biji |
85
|
203
|
|
Pau kacang merah | 1 biji |
80
|
223
|
|
Popia | 1 biji |
51
|
94
|
|
Bubur kacang merah | 1 mangkuk (sederhana) |
230
|
101
|
|
Lepat pisang | 1 keping |
93
|
191
|
|
Puding jagung | 1 potong |
90
|
90
|
|
Vadai (kacang dhall kuning) | 1 biji |
60
|
194
|
Rujukan :
- Manual Prime and Supportive Messages (1997) National Working Group on Healthy Eating, Ministry of Health.
- Healthful Recipes, The Wise Choice – Volume 1, 2nd Edition (1999) Nutrition Society of Malaysia in Collaboration with Ministry of Health.
Semakan akhir | : | 14 Julai 2008 |
Penulis | : | Norafizah bt. Mohd Nordin |
Noor Shafiza bt. Mohamad Nor |