A A +A
Jata

SELAMAT DATANG KE PORTAL RASMI
MYHEALTH KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA

Basuh Tangan

Download:

Tangan adalah anggota yang kerap bersentuh dengan makanan. Tangan yang tercemar boleh mengundang pelbagai penyakit bawaan makanan. Oleh itu, tangan perlu dibersihkan setiap kali sebelum menyediakan makanan.
Amalkan membasuh tangan:-

  • Selepas ke tandas.
  • Sebelum makan .
  • Sebelum dan selepas menyediakan makanan.
  • Selepas menyentuh makanan mentah.
  • Selepas menyentuh muka terutamanya hidung, mulut atau telinga.
  • Selepas mengendalikan sampah sarap.
  • Bila-bila masa tangan anda kotor. Seperti selepas bersin atau batuk

Pastikan tangan anda sentiasa bersih. Basuhlah tangan dengan betul. Amalkan 7 langkah berikut:-

  1. Basahkan tangan anda dan ratakan sabun dengan sempurna.
  2. Gosok kedua-dua belah tapak tangan anda.
  3. Gosok setiap jari dan celah jari anda.
  4. Gosok kuku di tapak tangan anda.
  5. Gosok belakang tangan
  6. Basuh tangan anda dengan air bersih secukupnya.
  7. Keringkan tangan anda dengan tisu tuala yang bersih atau pengering tangan (hand dryer)

Amalkan membasuh tangan dengan betul. Tangan yang bersih boleh mencegah penyakit.

B
Berfikiran Positif
Berkumur-kumur
Buli Siber
Buli Siber (Kategori III)

 

Artikel Berkaitan

Lumbar Puncture

[flv]http://myhealth.moh.gov.my/media/download/animasi/dewasa/lumbar puncture/lumbar puncture.flv[/flv] Download:   Tebukan spinal atau lumbar puncture 

S

Safety at Home Prevention of Injuries Saiz Hidangan Sebab-sebab Berdengkur

ALAMAT

Bahagian Pendidikan Kesihatan,
Kementerian Kesihatan Malaysia,
Aras 1-3, Blok E10, Kompleks E,
Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62590 Putrajaya, Malaysia.

TALIAN AM :   +603 8000 8000

FAKS :   +603 8888 6200

EMEL :   myhealth@moh.gov.my

BILANGAN PENGUNJUNG : 223,523,057

TARIKH AKHIR KEMASINI :
2024-04-25 09:58:35
IKUTI KAMI

PAPARAN TERBAIK   Paparan terbaik menggunakan pelayar Google Chrome Version 57.0, Mozilla Firefox Version 52.0 dengan resolusi 1366 x 768px

Hakcipta Terpelihara ©2005-2022 Bahagian Pendidikan Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia