A A +A
Jata

SELAMAT DATANG KE PORTAL RASMI
MYHEALTH KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA

Keracunan Makanan oleh Bakteria Bacillus Cereus

Agen penyebab

Bakteria bacillus cereus.

Punca

  • Alam sekitar
  • Debu dan tanah
  • Rempah-ratus.

Makanan yang biasa dikaitkan dengan bakteria ini

  • Nasi
  • Nasi goreng
  • Makanan bijirin
  • Puding
  • Sayur-sayuran
  • Makanan berasaskan daging
  • Makanan berkanji.

Cara rebakan

  • Kaedah pengendalian dan hidangan makanan yang telah dimasak
  • Menyimpan makanan pada suhu bilik terlalu lama
  • Lebihan makanan tidak dipanaskan dengan sempurna

Tanda-tanda

  • Rasa loya dan muntah-muntah
  • Sakit perut
  • Cirit-birit

Tempoh jangkitan

Antara 1 -6 jam (jenis akut, biasanya antara 1 -3 jam) dan antara 12-24 jam (jenis lewat).

Pencegahan

  • Panaskan makanan dengan sempurna sehingga susu didih
  • Simpan lebihan makanan di dalam peti sejuk
  • Jangan biarkan makanan terhidang lebih dari 4 jam pada suhu bilik
Semakan Akhir : 19 April 2012
Penulis : Dr. A’aisah bt. Senin
Norrani bt. Eksan
Penyemak : En. Badruzzaman bin Abdul Rahim

 

Artikel Berkaitan

ALAMAT

Bahagian Pendidikan Kesihatan,
Kementerian Kesihatan Malaysia,
Aras 1-3, Blok E10, Kompleks E,
Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62590 Putrajaya, Malaysia.

TALIAN AM :   +603 8000 8000

FAKS :   +603 8888 6200

EMEL :   myhealth@moh.gov.my

BILANGAN PENGUNJUNG : 228,050,581

TARIKH AKHIR KEMASINI :
2024-07-25 14:38:53
IKUTI KAMI

PAPARAN TERBAIK   Paparan terbaik menggunakan pelayar Google Chrome Version 57.0, Mozilla Firefox Version 52.0 dengan resolusi 1366 x 768px

Hakcipta Terpelihara ©2005-2022 Bahagian Pendidikan Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia